Sint Joris

Een Scout heeft zorg voor de Natuur!

Dat is een van de regels van de Scouts belofte. Als die zorg dan ook werkelijk in de praktijk wordt toegepast dan wordt je beloond. Op de boswerkdag hebben de welpen alle nestkastjes weer opgehangen. De boomklever, pimpelmees, koolmees en bonte vliegenvanger maken graag gebruik van deze nestkastjes. Ze houden ook de eiken processie rupsen op afstand.

Daarnaast hebben we ook permanent 2 bosuilen kasten hangen en een valkenkast. Beide uilenkasten worden op dit moment bewoond. In de ene kast zijn 5 eieren aangetroffen. In de andere kast 1 ei en 2 of 3 jongen. Twee uilen paartje in ons Scoutingbos is een feest.

Voor deze uilen jongen zijn veel, heel veel muizen nodig. Straks eten ze gemiddeld 2 a 3 muizen per dag. Om voldoende muizen in het bos te krijgen zijn er takkenrillen gemaakt. Hier verschuilen de muizen en vogels zich graag in. Het bos moet ook niet te opgeruimd zijn.

Ook is er een nestkastje omgekeerd tegen een stam gehangen, gevuld met zaagsel, om als muizenhol te dienen. Leuk om af en toe met scouts in te kijken. Er is al 1 muis die het huisjes heeft ontdekt.

Over een aantal weken een vervolg...... Hoe gaat het verder met de uilen en de boomklever?

Richard

 

De muizenkast

De muizenkast

5 eieren in kast 1

5 eieren in kast 1

De eerste jongen (4 dagen oud) en nog 1 ei in kast 2

De eerste jongen (4 dagen oud) en nog 1 ei in kast 2

Boomklever

Boomklever