Sint Joris

Scouting

Wat is een speltak?

 

We komen tijdens de opkomst bij elkaar in verschillende leeftijdsgroepen die we speltakken noemen. In elke speltak doe je typische scouting-activiteiten (kijk vooral op de pagina van elke speltak), maar ze zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen of jongeren. Zo zul je een welp niet snel met een bijl zien lopen, maar leren zij al wel vuur maken en de beginselen van het knopen. Door de gemixte leeftijdsgroepen leren kinderen en jongeren van elkaar en doen ze steeds weer verschillende ervaringen op!

Wanneer je oud genoeg bent, ga je wisselen van speltak. Dit gebeurt vaak net na de zomer, en noemen wij overvliegen. Het is een feestelijke gebeurtenis waarbij je over een stormbaan of ander bouwwerk klimt (of echt vliegt!), en zo letterlijk en figuurlijk bij de nieuwe speltak landt. Klaar om nieuwe avonturen te gaan beleven! 

Miniatuurvoorbeeld

 

Informatieboekje

 

Speltak 'Bevers' - 5 tot 7 jaar

 

De jongens en meisjes in deze speltak hebben de leeftijd van ongeveer 5 tot 7 jaar. De bevers spelen in het thema van het dorp Hotsjietonia en gebruiken hierbij hun fantasie. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen. In het dorp Hotsjietonia wonen allerlei verschillende mensen, waaronder Stuiter. Stuiter is een bever die dezelfde groei en ontwikkeling doormaakt als de bevers in een groep. Stuiter is een androgyn figuur, zodat zowel jongens als meiden zich met Stuiter kunnen identificeren.
 

Locatie: De Damlaan. (Foto's)
Adres: Oostveensepad 2, Zutphen. (Google maps)
Opkomsttijd: Zaterdag,  van 10.00 tot 12.00 uur

ScoutFit (uniform) bestellen

 

Speltak 'Welpen' - 7 tot 11 jaar

 

De jongens en meisjes in deze speltak hebben de leeftijd van ongeveer 7 tot 11 jaar. Onze opkomsten zijn losjes gebaseerd op het junglebookverhaal van Rudyard Kipling. Soms spelen de jungledieren zoals Bagheera, Baloe of Shere Khan een rol in de activiteiten.

De Welpen spelen samen in de natuur. Ze maken kennis met scoutingtechnieken zoals knopen, bouwwerken maken, navigeren met een kompas en vuur maken. Plezier hebben buiten (in het bos) staat voorop, dus ze leren zulke vaardigheden vaak door middel van spel. In de nieuwsberichten die bijna elke week verschijnen kunnen jullie zien wat we de afgelopen tijd allemaal gedaan hebben tijdens onze opkomsten.

Wij (het leidingteam van de Welpen) zitten zelf al jaren op scouting, en vinden het een leuke uitdaging om elke week een avontuurlijke opkomst voor de Welpen te organiseren.

Locatie: De Damlaan (Foto's)
Adres: Oostveensepad 2, Zutphen (Google maps)
Opkomsttijd: Zaterdag van 13.30 tot 15.30 uur

ScoutFit (uniform) bestellen

Informatieboekje Welpen

 

Speltak 'Scouts' - 11 tot 15 jaar

 

De jongens en meisjes in deze speltak hebben de leeftijd van ongeveer 11 tot 15 jaar.

Samen met de patrouille of individueel worden er uiteenlopende activiteiten gedaan. De nadruk ligt op het eigen maken van verschillende technieken. Zo komen houthakken, kaart en kompas, vuren, knopen en pionieren en koken aan bod.

De opkomsten worden afgewisseld met bosspelen, sport en spelactiviteiten en kamperen in een tent of zelf gemaakte overnachtingsplaats. Scouts zijn echte "buitenkinderen" en ontwikkelen dankzij de verschillende activiteiten vooral ook hun sociale vaardigheden. Aan de Scouts wordt leiding gegeven door een groep leidinggevenden, die zelf al jaren scouting ervaring hebben.
 

Locatie: De Hei. (Foto's)
Adres: Lindeboomweg 6b, Gorssel. (Google maps)
Opkomsttijd: zaterdag, van 10.00 tot 12.30 uur

ScoutFit (uniform) bestellen

 

Speltak 'Explorers' - 15 tot 18 jaar

 

De speltak bestaat uit jongens en meiden in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar.

Het programma wordt voornamelijk door de Explorers zelf gemaakt en ingevuld. Ze werken met een voorzitter, secretaris, penningmeester en materiaalbeheerder. De Explorers worden begeleid door  een groep leidinggevenden, die zelf al jaren scouting ervaring hebben. 
 

Locatie: De Hei. (Foto's)
Adres: Lindeboomweg 6b, Gorssel. (Google maps)
Opkomsttijd: zaterdag, van 10.00 tot 12.30 uur

ScoutFit (uniform) bestellen

 

Speltak 'Rovers' - 18 tot 21 jaar

 

De speltak bestaat uit jongens en meiden in de leeftijd vanaf 18 jaar.

Het zijn leden die vaak al leiding geven maar het ook nog leuk vinden om bijvoorbeeld 1 of 2 keer in de maand zelf een opkomst te draaien.

Als ze niet actief leiding geven ondersteunen ze bijvoorbeeld met een zomerkamp de speltakken maar draaien daarnaast ook hun eigen kamp. Zo houden ze binding met de groep.