Sint Joris

Over ons

Geschiedenis

In 1934 is door Kapelaan G.F.H. Veldhuis en de heer Jaspers Focks de groep opgericht.

In 1935 werd het eerste verkennerskamp gehouden in Stokkum. De groep groeide snel en er werd een welpenhorde opgericht, waarvan Akela Greet Berntsen de leidster was.

In 1937 hebben vier patrouilles van de groep de wereldjamboree in Vogelenzang meegemaakt. Tijdens de oorlog, toen de “padvinderij” verboden was, draaiden de voortrekkers illegaal door. Zij vormden na de oorlog de ruggengraat voor een nieuwe groep. Hierna maakte de groep, waarvan honderden jongens uit Zutphen lid zijn geweest, een glorietijd door.

In 1974 startte de Sint Jorisgroep, die tot dan toe alleen jongensleden had gekend, een meisjestak.

Het onderkomen van de groep was toen al de blokhut "Het Heitje" aan de Lindeboomweg 6b, in Gorssel. Hier draaien nu de Scouts en de Explorers hun opkomsten. Na samenvoeging met Scoutinggroep De Schilddragers kwam de blokhut aan het Oostveensepad 2,  in Zutphen in bezit van de Sint Jorisgroep. Hier draaien nu de Welpen.

Heden

De groep telt op dit moment ruim 60 leden en heeft 2 locaties. De speltakken zijn gemengd. Dit betekent dat jongens en meisjes gezamenlijk activiteiten hebben. Tot en met 18 jaar is men jeugdlid. Daarna kan men leider(st)er worden bij een van de speltakken of gaat verder als Rover.

De blokhut aan het Oostveense pad ligt op de grens tussen Zutphen en Eefde aan de rand van een bos met daarin het landhuis “De Dam”. Vanaf de Blokhut kijkt men uit over de velden. De blokhut is rustig gelegen en ligt aan een onverharde weg. Direct naast de blokhut is een manege. Dit onderkomen wordt voornamelijk gebruikt door de Welpen en incidenteel ook door de overige speltakken.

De blokhut aan de Lindeboomweg ligt in het buitengebied tussen Eefde en Gorssel. Het terrein en de blokhut zijn rustig gelegen aan een verharde weg waarover weinig verkeer rijdt. Vanaf het terrein kijkt men uit over de velden. Het 7,5 ha terrein is volledig bebost, maar beschikt ook over een vlak open veld van ca. 20 x 50 meter. Hier kunnen diverse spellen en activiteiten worden ondernomen.

Deze blokhut wordt voornamelijk gebruikt door de Scouts, Explorers en Rovers en incidenteel ook door de Welpen.