Sint Joris

Proefjes van Professor Plof

Voor afgelopen zaterdag had Professor Plof een aantal proefjes aan Bas geleerd. Deze mochten we samen met hem gaan uitvoeren. We hebben verschillende dingen gedaan, onder andere papierchromatografie, spelen met vuur water en zuurstof en gezien hoe verschillende stoffen met elkaar reageren.

Voor de papierchromatografie (moeilijk woord!) moesten we een stip op een stukje koffiefilter zetten en daarna een satéprikker door de bovenkant van het koffiefilter prikken. De satéprikker konden we dan op het randje van een bakje hangen en de onderkant in het water stoppen. De koffiefilter zuigt het water op, waardoor de stip gaat uitlopen. Hierdoor werden er allemaal kleurtjes zichtbaar en hebben we geleerd dat bijvoorbeeld zwart uit heel veel verschillende kleuren bestaat.

Bij het spelen met vuur, water en zuurstof moesten we eerst raden wat er zou gebeuren als we een glas over een brandend kaarsje zouden zetten welke in een laagje water staat. Sommige bevers kwamen best dicht in de buurt van de uitkomst! Om achter de juiste oplossing te komen moesten we een waxinelichtje in een laagje water zetten. Dit waxinelichtje moest even branden zodat er een mooie grote vlam kwam. Toen de vlam groot genoeg was mocht er een theekopje over het kaarsje heen. En wat gebeurde er? Het kaarsje ging uit omdat de zuurstof niet meer bij het vlammetje kon komen, maar het water kwam ook omhoog! Het stijgende water komt door een snelle verandering in temperatuur. Doordat warme lucht meer ruimte inneemt blijft het water eerst laag, als het kaarsje uit is koelt de lucht onder het glas af en komt het water omhoog.

Tot slot hebben we nog gekeken naar hoe verschillende stoffen met elkaar reageren. Hiervoor hebben we stoffen gebruikt die we gewoon bij papa en mama in het keukenkastje kunnen vinden. Eerst mochten we water, afwasmiddel en azijn mengen, deze moesten we met een lepel goed door elkaar roeren. Toen moesten we van Bas met ons bekertje naar buiten en allemaal een stukje uit elkaar gaan zitten. Sterre kwam langs met een lepel met soda en toen ging het schuimen!

Tot volgende week?Goed pad, zonnig spoor