Sint Joris

Verslag weekendkamp scouts

Op vrijdagavond 27 januari was het dan eindelijk zover: het weekendkamp van de scouts. Na wekenlange voorbereiding van de leiding kon het spektakel losbarsten. Dat gebeurde rond de klok van acht, toen de scouts door hun ouders werden gebracht. De leiding had op vrijdagmiddag al twee tenten opgezet, dus de scouts hoefden alleen hun bedden klaar te leggen. Dat was natuurlijk zo gedaan! Voor we met het echte programma begonnen, gingen we even naar buiten zodat er wat stoom afgeblazen kon worden. We deden wat spelletjes, waarbij omgekeerd verstoppertje spelen (en in het donker), toch moeilijker bleek dan gedacht!

Na een klein half uurtje gingen we weer naar binnen, waar Etiënne ons allemaal uitnodigde om mee te gaan naar het gidsenlokaal. Daar stond een tijdmachine die getest moest worden. En door wie kon dat beter gedaan worden dan door de scouts! Met een hoop geraas en gedonder bracht de tijdmachine ons vervolgens naar de Middeleeuwen…

Ook in de Middeleeuwen werden er avondspelen gedaan, dus de scouts werden in 3 groepjes verdeeld en kregen te horen dat ze een greppeltocht gingen lopen. De groepjes werden op verschillende plekken op de Gorsselse Hei gedropt en moesten naar de blokhut terug zien te komen. Zonder hulp van een kaart of wat dan ook… Ze moesten echter goed uitkijken voor de leiding die met paard en wagen (lees auto’s) rondreed en naar de groepjes zocht. Als ze werden gezien, moesten ze een rietje inleveren. De scouts waren erg goed in het wegduiken in greppels en weilanden, dus ze werden niet veel gezien. Omdat er geen gebruik werd gemaakt van een kaart duurde het even voor de scouts wisten hoe ze moesten lopen en dus naar de blokhut terug konden keren. Het laatste groepje was pas rond 01.00 uur terug! Na nog even wat gedronken te hebben, doken de scouts hun tent in om van een welverdiende nachtrust te gaan genieten.

De volgende ochtend werd er al vroeg brood gehaald, zodat we de hongerige wolven een ontbijt konden geven. Wat waren ze allemaal stil, nog moe van de greppeltocht. Na een goed ontbijt, de afwas en het aan kant maken van de tent, gingen we verder met het programma. Er moesten grote stokken worden gezocht zodat iedere scout zijn eigen fakkel kon maken. De gevonden stokken werden schoongemaakt en versierd. Vervolgens werd er een stuk hoeslaken strak om de bovenkant van de stok gewikkeld en vastgezet met ijzerdraad. Daarna werden de fakkels in de lampolie gezet.Ondertussen werd er ook hout gezocht om een groot vuur te maken, want dat hadden we nodig voor het avondeten.

Na een beker soep en wat brood was het tijd voor een spel. De scouts werden in twee groepen verdeeld en gingen belegeringsstratego spelen. Een uurtje later werd er wat gedronken en werden er groepen gemaakt voor het avondeten. Omdat we in de Middeleeuwen vertoefden, maakten we gebruik van het kampvuur voor ons eten. Er werden twee gaten in de grond gegraven. Daar werd een laagje hete as in gestopt. Vervolgens ging er een rollade (in aluminiumfolie gewikkeld) bovenop en daarbovenop weer een laag hete as. Het gat werd dicht gegooid en toen was het 2 uur wachten totdat de rollade klaar was. Ondertussen werden er heel veel aardappels geschild en werd de broccoli klaargemaakt. Ook werd er appelmoes gemaakt. Na twee uur werden de rollades uit de grond gehaald. Ze waren nog niet helemaal klaar, dus gingen ze nog even snel in de pan. De scouts hadden de aardappels tot frietjes en aardappelschijfjes omgetoverd en de broccoli was gekookt. Het was een heerlijke maaltijd en de scouts lieten het zich goed smaken. Na een lekker toetje was het tijd voor de afwas.De scouts die geen corvee hadden, gingen verder met een zelfbedacht spel wat een hoop hilarische taferelen opleverde!

Nadat de afwas klaar was, was het tijd voor een film. De film ging over de legende van Koning Arthur, maar dan wel in een modern jasje. Halverwege de film kregen de scouts wat lekkers te drinken en was er tijd voor chips.

Toen de film was afgelopen, was het tijd voor een avondspel. Eduard vertelde de scouts over een meisje dat was verdwenen… Er hingen papieren in het bos met daarop teksten. De bedoeling was dat de scouts in tweetallen het bos in zouden gaan en de teksten na zouden tekenen. Maar… Slenderman liep ook ergens in het bos. Als ze hem tegen zouden komen, mochten ze hem niet aanraken want anders zouden ze naar de kampvuurkuil gebracht worden en was het spel over voor hun.De tweetallen waren snel gemaakt en gewapend met een zaklamp gingen de groepjes het bos in. Blijkbaar vonden ze het toch behoorlijk spannend, want het gegil en geschreeuw was niet van de lucht!! Na een klein uurtje stopten we met het spel en toen we weer in de blokhut waren kwamen de sterke verhalen! Alle groepjes hadden Slenderman wel een keer gezien. Maar was het er nou eentje of waren er toch meer?? Toen kregen we te horen dat Roy en Etiënne Slenderman te pakken hadden gekregen en dat we met onze fakkels moesten komen. Zo gezegd, zo gedaan. De fakkels werden aangestoken en zo liepen we door het bos naar de nieuwe kampvuurkuil. Daar zat Slenderman vastgebonden. Om voorgoed van hem af te komen hebben we hem ritueel verbrand. Daarna dronken de scouts nog gauw wat en gingen vervolgens naar de tent om te gaan slapen.

Op zondagochtend zaten we om 9.30 uur aan het ontbijt en zagen we her en der toch wel wat kleine oogjes. Na het ontbijt was het tijd om te gaan opruimen en de tenten af te gaan breken. Tussendoor werden we door de tijdmachine weer terug naar 2017 gebracht en kon iedereen zich verheugen om weer naar zijn eigen huis te gaan. Omdat iedereen goed meehielp met opruimen, bleef er wat tijd over voor wat spelletjes. Rond het middaguur aten we nog een broodje knakworst en daarna was het tijd om naar huis te gaan. Iedereen was moe, maar zeer voldaan.

In het fotoboek kun je meer foto's vinden.

De scouts leiding