Sint Joris

Kompas opkomst

Hallo allemaal!

 

Deze week was het tijd voor een onderdeel van scouting dat niet makkelijk is: kompaslezen. We begonnen de opkomst met een herhaling van wat een kompas nou eigenlijk was, wat je ermee kon en hóé je er iets mee kunt doen. Hiervoor was een levensgroot kompas op de vloer van de blokhut gemaakt, zodat iedereen het tegelijk kon zien. Ondanks dat het een lastig onderwerp is, snapte iedereen het vrij snel.

 

Om iedereen te laten oefenen met de windrichtingen deden we een spel met pionnen en een bal. Zeven pionnen en een bal lagen in een cirkel. De bal stelde het noorden voor, en de zeven pionnen de andere windrichtingen. De opdracht voor de welpen was om naar de goede windrichting te rennen die de leiding heeft omgeroepen. Maar om het extra moeilijk te maken, verplaatste de leiding soms de bal, waardoor het kompas nét iets anders kwam te liggen. Dat vonden de meeste welpen toch minder grappig, maar het was wel een goede oefening want iedereen deed het supergoed!

 

Na het vele rennen was het tijd voor een welverdiende pauze in de kampvuurkuil. Even heerlijk van het zonnetje genieten, voordat we doorgingen met het laatste onderdeel.

Als laatste werden de welpen verdeeld over vijf groepen. Iedere groep kreeg pen, papier, een kompas en een theedoek. Het was de opdracht om de theedoek te verstoppen op een plek, en een piraten-schatkaart te maken naar de theedoek toe. Iedereen is daar supergoed mee aan de slag geweest, en we hebben de meeste theedoeken nog teruggevonden ook!

Na deze schatkaartentocht was het helaas alweer tijd. Ondanks dat het een ingewikkeld onderwerp is, heeft iedereen fanatiek meegedaan en veel geleerd. Het mooie weer hielp ook wel een handje 😉

 

Volgende week is staat er weer een leuke opkomst op het programma!

 

Tot zaterdag! Groetjes van de welpenleiding!

Theedoek verstoppen met een kompas

Theedoek verstoppen met een kompas

Het getekende kompas op de grond

Het getekende kompas op de grond

Schatkaart uitzetten

Schatkaart uitzetten

De warming-up: een potje Hollandse Leeuwen

De warming-up: een potje Hollandse Leeuwen