Sint Joris

Kookinsigne

Hallo allemaal, welkom bij een nieuw verslag van de welpenopkomsten!

De afgelopen vier weken hebben we gewerkt aan het kookinsigne, hiervoor hebben we de eerste week broodjes gebakken boven een zelfgestookt vuur. In de tweede week was het tijd voor een ander gerecht, namelijk gepofte appels! Natuurlijk wel met vuur omdat het buiten nogal koud was. Hiervoor werden eerst de appels geschild en ging het klokhuis er uit, daarna ging er natuurlijk kaneelsuiker in en aluminiumfolie omheen. Toen gingen ze in het vuur, even wachten en je hebt hele lekkere appels om te eten in de pauze. Toen de appels in het vuur lagen was het tijd om even in het bos te spelen, en dit gaf de leiding wat tijd om binnen spullen klaar te zetten voor een belangrijke gebeurtenis: de installatie van de nieuwe welpen en Jelle en Martijn (de nieuwe leiding). Dit was heel gezellig, er zijn veel ouders en broertjes en zusjes komen kijken. Het was heel gezellig de nieuwe welpen hebben een traktatie gemaakt terwijl de andere welpen een ''welpentest'' verzonnen, een mooie rebusspeurtocht met een knopentest.

In de derde week van het kookinsigne hebben we pepernoten gebakken! De opkomst begon met het maken van de nesten, daarna hebben we het pepernotendeeg in de nieuwe nesten gemaakt. Bij één van de nesten ging het in het begin een beetje mis omdat er een heel kopje water bij het deeg ging in plaats van 2-3 eetlepels. Dit was gelukkig snel opgelost door gewoon op nieuw te beginnen met het deeg. Toen het deeg eenmaal klaar was mochten de welpen (en de leiding) beginnen met het maken van de pepernoten. Hier kwamen ook een aantal hele bijzondere creaties uit, zoals vierkante pepernoten. Toen de pepernoten in e oven stonden gingen de welpen buiten blokjesvoetbal spelen. Na het sluiten kregen de kinderen allemaal een zakje met hun eigen gemaakte pepernoten mee naar huis.

Afgelopen zaterdag was de laatste opkomst van het kookinsigne. Jammer genoeg was dit ook de laatste opkomst van één van de leiding, Femke. Deze opkomst konden de welpen laten zien dat ze het insigne echt verdienden! We begonnen met een spelletje Hollandse leeuw in het bos en gingen daarna lekker naar binnen om koekjes te bakken. Het deeg was al gemaakt door Femke dus konden we meteen aan de slag met het maken van de koekjes. De welpen zijn heerlijk aan de slag geweest met het bedenken van vormpjes en er zijn dan ook hele mooie koekjes uit gekomen! Toen de koekjes in de oven stonden zijn we naar buiten gegaan om broodjes te bakken boven het vuur. Toen ze klaar waren mocht er nog wat suiker in en konden ze lekker opgegeten worden. Daarna was het al weer tijd om te sluiten en kreeg iedereen zijn insigne!

Natuurlijk heeft elke welp zijn insigne verdient! De komende weken hebben we weer gewone opkomsten, maar volgend jaar gaan we weer werken aan een ander insigne. Groetjes van de welpenleiding

Broodjes bakken

Broodjes bakken

Broodjes bakken

Broodjes bakken

Pepernoten maken

Pepernoten maken

Pepernotendeeg maken

Pepernotendeeg maken