Sint Joris

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Vandaag een bijzondere, maar ook belangrijke opkomst. Vandaag stond in het teken van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

We zijn de opkomst begonnen met bedenken wat iedereen al van dodenherdenking wist. Daarbij hebben we bedacht dat het heel mooi is om gedenkstenen te maken en dat na de twee minuten stilte altijd bloemenkransen neergelegd worden. Deze attributen hebben we ook gemaakt.

Na het voorbereiden was het tijd voor de ceremonie. Helaas kon niemand van ons trompet spelen, maar gelukkig hadden we een opname gevonden van de voor iedereen welbekende muziek.

Hierna was het tijd voor wat te drinken met een verhaal over de tweede wereldoorlog. Het ging over Hinke die tijdens de oorlog ergens anders moest wonen, omdat haar ouders niet genoeg geld en eten hadden om voor haar te kunnen zorgen. Bij de boerderij waar ze terecht kwam hielp ze mee in het huishouden en op het land. Op de hooizolder van de boerderij kwamen op een gegeven moment onderduikers. Een inval van de Duitsers hebben alle aanwezigen op de boerderij gelukkig overleefd.

Na dit indrukwekkende verhaal was het tijd om de Nederlandse vlag bovenin te hangen en om te vieren dat we allemaal vrij zijn. Dit hebben we bij het bevrijdingsvuur gedaan met marshmallows en hierna was het helaas al weer tijd om te sluiten.